Den lokala spel eller musikaliska för att få dig till semesterstämningen

2010 Broadway-musiken baseras på 1983-filmen, som inspireras av den 1966s halvbiografiska novellkollektionenIn God We Trust, All Others Pay Cash, skriven av Jean Shep Shepherd och baserat på hans liv på 1930-talet Indiana. Berättelsens charm är intakt.

Lilla Ralphie vill desperat ha en Red Rider BB-pistol för jul och anta alla slags machinations för att få Santa att leverera. Längs vägen lär vi oss Ralphies familj, vänner, lärare, fiender och grannar en mikrokosmos av livet i de gamla tiderna, med en nostalgi vi 2014 kan sminka i men hemligt avund.

Den är full av trefaldiga hundar vågar, barn skriver till tv-hjältar och varuhus Santas, allt gjort till välformade sånger. Och det finns en kokt kalkon som blir oskadad på ett obefogat sätt. Det här är Western Stages båg på toppen av deras årliga 40-årsjubileumsäsong och en smiley entree till julen.

Holiday vibe: Wonder Years, prequel.

Se om: Du blir trött på alla dagens galena nyheter och vill fly.

Undvik det om: Du tycker inte om bilder från 1930-talet som glänsar över arbetsolyckor eller rasism.

Little Match Girlat Epiphany Lutherska Church7pm Fredag ​​och lördag (28 november 13 december). Det enda sättet jag kan tänka på att Hans Christian Andersens deprimerande 1845-historia blev en semesterklammer är på grund av dess insisterande på ett glatt efterliv som belönar det jordlösa lidandet. En liten flicka i den irländska ghettot i New York måste sälja matchsticks i vinterkällan för att hjälpa till med familjen. Hon möter många färgglada karaktärer, men slutligen lämnar sig för att hålla sig varm genom att slå på de dyrbara matcherna, som alla visar sina varma och inbjudande visioner. Men de här visionerna är harbingers av hennes överhängande befrielse till himlen.

Marina kyrkan levererar berättelsen via anpassningen av den lokala dramatiken Marjorie Lowry som en familjevänlig musikalisk, med skådespelare av carols som ‘The First Noel’ och ‘O Come All Ye Faithful.’ Det låter som en gripande historia. Extremt gripande.

Holiday vibe: Silverfodret i hjärtat.

Se det om: Du uppskattar skönhet i sorg.

Undvik det om: Du gillar dina religiösa lignelser mindre religiösa.

La Virgen del Tepeyacat Mission San Juan Bautista8pm torsdag lördag 16:00 och 19:30 söndag (28 november 21 december). Många ansågs förnuftigt för att avvärja vinterens kalla, mörka och hunger, men blev senare upptagna av den katolska kyrkan. Om du skulle ersätta jultomten med Our Lady of Guadalupe, skulle du ha början på plottet av Luis Valdezs musikaliska föreställning anpassad från Aztec och katolska texter, La Virgen del Tepeyac.

När spanska flyttade in i dagens Mexico City på 1500-talet, fann de de inhemska folket där det redan hade en religion. Faktum är att de hade byggt en helgedom till Aztec gudinnan Tonantzin på en kulle i Tepeyac. Men ödmjukt bonde Indio Cuahtlatoczin, döpt Juan Diego, hade en vision i Jungfru Maria 1531, som berättade för honom att riva ner den och bygga en helgedom till henne på samma plats. Eller säg katolska journaler.

Det är fascinerande och subversiva saker, gjort med teatralisk och kraftfull musik, kostym och dans, sjungit och talat mest på spanska men lätt att följa med en tvåspråkig libretto.

Holiday vibe: Mexikansk varm choklad med ett streck av bittersweet kolonialism.

Se om: Du gillar din historiska fiktion att sjunga och dansa.

Undvik det om: Du försöker vara en bra katoliker.

Capras film betraktades av FBI vid den tiden som subversiv och eventuellt sympatisk mot kommunistiska doktrinen, eftersom den avbildade den rika banken som en omoralisk miserare som växer kraftfullare och monopolistisk på massornas smärta. kom till denna show för en politisk rally. Du kommer till George och Mary, Clarence ängeln, Ernie Cabbie, Bert cop, Uncle Harry, Old Man Potter, barkeeper Giuseppe, och det ödesdigra mötet på bron.