Den grymma historien om en oskyldig semester

Världspolitik Underhållning Skvaller Filmer TV Musik Teater Konst Korsord Underhållning Bilder Horoskop Daglig Vecko Månads Livsstil Hälsokost Viva Spel Åsikt Bilar Köparens Guide Betygsätt Nyheter Visningar Foton Gallerier Omslag Annonser Trend: GUN CONTROL Stephen Hawking East River Helikopterkrasch Nordkorea Odell Beckham Jr .

Först och främst, se till att du får apostrof rätt: Det är mors dag. Som i, en ensamstående mamma. Och den enskilde mamman skulle vara Anna Jarvis ‘mamma Ann Reeves Jarvis.

Senior Jarvis var en mammas ‘förespråkare vars tjänstgöringsliv inkluderade stiftelsen’ Mors ‘Day Work Clubs.’ En tidig form av föräldrakurser skulle klubbarna utvecklas till en resurs för inbördeskrigs soldater och deras familjer. Efter kriget skapade Jarvis en ‘Mors’ Friendship Day ‘1868, i ett försök att förena norr och söder genom mammor.

Anna Jarvis kom till hatar mors dag, som hon skapade på grund av sin kommersialisering. (AP)

Ja, det gick inte riktigt, men efter Jarvis död 1905 bestämde dotter Anna sig för en semester för att hedra sin mamma, som råkade vara känd som Mother Jarvis. Därför mors dag.

Den första mors dagtjänsten hölls 1908 på maj års jubileum av mor Jarvis ‘död vid Andrews Methodist Church, i Grafton, West Virginia, där hon undervisade söndagsskolan i årtionden.

Mamma slår 6 år gammal son för att göra mormor Mors dagkort

En odödad bild av Anna Jarvis, i West Virginia, som förespråkade och uppnådde proklamationen av mors dag som en national helgdag till ära för hennes mamma Anna Marie Reeves Jarvis. (ASSOCIERAD PRESS)

Dotter Jarvis spärrade sig på nejlikor som en symbol för dagen (det var hennes sena mammas favoritblomma) och smidigt främja semestern genom att rekrytera florister och återförsäljare till orsaken. Resten är 21,4 miljarder dollar historia.

President Woodrow Wilson erkände mors dag som en nationell helgdag den andra söndagen i maj 1914. Tyvärr skulle en quixotic Anna, förbittrad av den kommersiella kommersialiseringen och utnyttjandet av semestern, kämpa för resten av sitt liv. det är före tillkomsten av fruktansvärda mors dagbrunch!)

Hon stämde ofta på företag och grupper som använde namnet ‘Mother’s Day’ (inklusive First Lady Eleanor Roosevelt som använde dagen för att samla in pengar till välgörenhetsorganisationer) och försökte ångra sin lagstadgade status. Hon greps en gång för att bryta upp en nejlikhet försäljning sätta på av amerikanska krigsmöterna 1925.

Nötkött blev blomman på Mors dag eftersom det var Ann Reeves Jarvis ‘favoritblomma. (Gokcemim / Getty Images / iStockphoto)

En penniless Jarvis placerades i ett sanitarium på 1940-talet, där hon dog 1948. Och gissa vem som betalade för att hålla henne där medlemmar av blomsterhandlare och kortindustrier.