recessionen omdefinierar jul till det bättre

Ett par dagar före julen glidde Pam Ringenbachs rosiga kinderbarnbarn och huggade över isen på rinken som ligger i centrala Boulder.

Denna jul, sade Ringenbach, kommer att handla mer om erfarenheter och mindre om gåva. Barnen i morse kommer fortfarande att ta bort videospel som de hade lagt på sina önskelistor. Men de vuxna i familjen har lindrat på att utbyta gåvor en recession inducerad justering som har haft den oavsiktliga konsekvensen av att göra jul ännu roligare, sa hon.

Men att behöva ompröva sina utgiftsvanor har lagt tonvikten på familjedag, den viktigaste aspekten av semestern, säger Ringenbach, en ingenjör. Hon sa att hon ‘ser mest fram emot att ha middag med hela familjen den här julen, och de planerar inte att återvända till mega-gåva, även när ekonomin återvänder.

‘Det är kul att bara ha den tiden tillsammans,’ sa Ringenbach.

Lågkonjunkturen har på vissa sätt reformerat julkvällen, vilket gör att människor kan njuta av mer ödmjuka semester, uppfinna nya traditioner och ta hand om andra som är sämre än sina egna familjer. Och många tycker att deras säsongens ande lyfts högre än vad de gjorde med konsumenten kramar från julens förflutna.

Erfarenhet av gåvor

Den ekonomiska nedgången påverkar fortfarande julutgifterna, och Brian Lewandowski, med University of Gå Ner ett Kilo I Veckan Colorados Leeds School of Business Research Division, sa att medan det är en uptick i detaljhandeln, kommer stora biljettartiklar inte att bli knäppta.

De ekonomiska indikatorerna antyder att gåvan ger vunnet inte särskilt storhet i år.

Sedan maj 2008 är Colorado ned 153 000 jobb. Lön av Coloradans har sjunkit med 5,5 miljarder dollar. Under 2010 utfärdades endast 11 150 bostadsbyggnadstillstånd i Colorado, jämfört med 46 499 år 2004.

‘Många utgifterna har gått vilse,’ säger Lewandowski. ‘Det kommer att vara fortsatt försiktighet tills sysselsättningsnivåerna återhämtar sig.’

Nancy Kornblum, en Boulder-mamma, sa att recessionen har orsakat familjen att skala tillbaka, trots att de inte har blivit direkt slagna av den.

‘Det gör oss mer medvetna om utgifter och slöseri’, sa hon.

Kornblum och hennes man är båda advokater, men Nancy Kornblum lämnade nyligen sitt jobb att vara med sina barn i åldrarna 8 och 6, heltid.

Hon sa att hon fokuserar på att köpa gåvor som är pedagogiska och kan föra familjen Gå Ner I Vikt Snabbt Piller tillsammans, som brädspel. Och familjen njuter av Gå Ner I Vikt Snabbt Piller en mycket mer ‘kvalitet’ jul, sa hon.

Enligt forskning från CU ger livserfarenheter mer glädje åt människor än materiella saker.

Psykologprofessor Leaf Van Boven har tillbringat ett decennium som studerar de sociala kostnaderna och fördelarna med att lyssna genom livserfarenheter. Han säger att människor misstänker att köpa gåvor kommer att få status och beundran eller förbättra sociala relationer.

En välgörenhetsjul

Bobby Diaz vet först och främst hur det är att vara ute av arbetet. Under 2008, en vecka före jul, släpptes han från sitt jobb.

Diaz som snabbt hittade ett annat jobb, och för närvarande arbetar för Dish Network bestämde sig för att starta en ny tradition med sina barn i år.

‘När pappa blir betald på fredag’ förklarade han för sina barn tidigare denna månad. ‘Vi’ kommer att välja ut presenter till barn som kanske inte har så gott om en jul. ‘

Under resan till Walmart valde hans 5-åriga dotter ett par Barbie dockor och hans son, som kommer att vara 3 nästa månad, bosatte sig på en Monster truck. Diaz-familjen släppte leksakerna ut på Marine Toys for Tots bin.

‘Vi’ kämpar för att slutet ska träffas, och vi tackar Gud att vi ‘kan fortsätta och betala våra räkningar’, sa Diaz. ‘Jag inser alltid att någon har svårare tid än vad vi har.’

Diaz en medlem av Flatirons Community Church i Lafayette inspirerades för att starta traditionen av en serie i sin kyrka kallad ‘Coal’, som står för jul på en annan nivå. Människor i församlingen uppmanas att njuta av en bättre jul genom att tjäna andra.

Hittills har nästan 2500 personer anonymt skrivit sina gärningar på anteckningskort. De har inkluderat att köpa gåvor till barn av deployerade soldater, vilket ger makeover till kvinnor på ett säkert hus, som ger hemlösa människor på Pearl Street och helt enkelt över tippservrar.

‘Många människor gör bra saker redan’, säger Andy Wineman, med Flatirons ‘vuxenministerium’. Det ger oss möjlighet att se vad människor gör och stimulera och inspirera andra. ‘

Varje år, Boulder County regering program som arbetar med låginkomst familjer lita på gör gooders att hjälpa spela Santa för familjer som kämpar med arbetslöshet eller belastas av ekonomisk stress.

Omkring 400 deltagare i ett ‘Familje till Familj’ semesterprogram handlades år för år, enligt Ann Sullivan, frivillig koordinator. Klienterna inkluderar äldre och funktionshindrade vuxna, familjer med barn och barn i fosterhem och grupphem.

För vissa familjer handlar de för de som är i behov en ritual som de har deltagit i i 20 år.