Recept och traditioner från hela världen

Recept och traditioner från hela världen

De livsmedel som utgör den rituella sedermaten för påsken, den judiska semestern som börjar i år på måndagskvällen är ganska standard, och familjen middagar på semesterens första natt visar vanligtvis traditioner som går över generationerna.

Det betyder att sederbordet kan vara en stor historikälla om du vet var du ska leta efter. I Los Angeles berättar hon TIME, att hon en gång bevittnat en persisk anpassning där, vid sederpunkten när egyptiernas historia som uppgiftsmästare berättas, slår deltagarna varandra ihop med scallions. Och vid en irakisk judisk seder i Maryland såg hon en sedel där barnen klär sig som färdvägar kompletta med bindor fulla av kläder för att imitera människor på väg från Egypten till Israel.

re enacting hur du kände, säger hon (via telefon, från en bil på väg till en seder värd av hennes dotter). Marockanska judar tar en sederplatta och lägger den över huvudet, vilket är tänkt att vara deras ögonblick för att känna hur det vill gå från slaveri till frihet. På matfronten, i länder som inte är kända för stora judiska samhällen, finns det ingenstans att köpa de traditionella ingredienserna, så de här festerna måste lära sig att improvisera genom åren. Nathan senaste kokbok King Salomon Table: En kulinarisk utforskning av judisk matlagning från hela världen erbjuder en smak av de mest kreativa snurrarna på traditionella påskfester runt om i världen. Nedan följer en kort översikt över några av de mest överraskande tullfunktionerna, med två recept för dem som är på humör för att krydda sina seders i år:

I detta land på cirka 6 miljoner människor finns det bara cirka 100 judar (åtminstone enligt en uppskattning 2014). Befolkningen kom över efter första världskriget, omkring 1920, från Alsace Lorraine och Tyskland. För arbete, reser de med åsna för att peddle franska parfymer och hårdvaruleveranser. Numera beställer dessa familjer matzo måltid och kosher kött i oktober så att det kan bli levererat i tid för påsk på våren. ordern kommer in från Israel, någon kör till Guatemala och plockar upp dem, säger Delia R. Cukier, presidenten för systeriet i landet en synagoge.

Nathan deltar på en etiopisk shabbat middag organiserad av etiopisk född Avi Asnkow, som bor på en ranch för judar i Encinitas, Kalifornien. Vad unikt om Shabbat i Etiopien säger han är att maten serveras kall, en anpassning som startas av Karaites, en gammal sekel av judendom där sabbatsförbudet mot eld tolkas för att förhindra att någon flamma alls, inte bara en som är igång under den heliga dagen. Före påsken bröt de etiopiska judarna traditionellt de lera rätterna de åt över det föregående året och gjorde nya till att använda tills följande påsk.

Som TIME en gång förklarade betydelsen av ritualen, lämnade etiopiska judar, som i hundratals år utövade förföljelse i sitt hemland på grund av sina unika religiösa ritualer, lämnade Etiopien i två hemliga flygliftar 1984 och 1991. Traditionen stämmer överens med hoppet på frigörelse och inlösen som semestern betyder. Få din historikfixning på ett ställe: anmäla dig till det veckovisa TIME History-nyhetsbrevet

På 1500-talet flydde omkring 300 judiska familjer från Spanien och Portugal till den nordöstra brasilianska hamnen Recife, som den spanska inkvisitionen ägde rum. Mer anlände efter första världskriget på 1920-talet, när de flydde från Vitryssland, där många förföljdes och Gå Ner I Vikt Snabbt Piller tvingades utarbetas i bolsjevikiska armén. Det varför många av det judiska folket som bor i staden idag ett samhälle som har någonstans under 2000 medlemmar (2005 års beräkning säger 1200) äter en mestadels rysk belyst judisk mat.

En invånare berättade för Nathan att hon till påsk serverar en traditionell östeuropeisk kryddfisk, men gjord av lokal fisk snapper, kummel, grouper och vitling, istället för karp, vitfisk och gädda. Pepparrot rot finns i landet, så hon gör en version av det av wasabi pulver, betor, socker, salt och ättika för Seder bitter ört.

Nathan besökte Queenie Halluega, som hon beskriver som den mycket små, återstående judiska befolkningen i staden. Hallegua gör påskviner från kokta russin blandade med vatten och hon beskriver det traditionella sättet att göra påskvänlig mat med ingredienser som finns i Indien. Arbetet började i januari när vi köpte ris, rengjordes och tvättade det och pounded några i rismjöl, citerade ordstäv i boken. Rengjorde också chili, koriander, kanel, peppar, ingefära och kardemumma och avsatte några för påsk.

Värm ugnen till 375 grader. Lägg filéerna i en stor Pyrex-skål eller annan bakpanna. Med en mortel och pestle eller en liten matberedare utrustad med ett stålblad, blanda vitlök, salt och peppar och sprid på fisk. Placera viken lämnar över fisken. Häll tillräckligt med vin och olivolja över fisken för att nästan täcka den och sprinkla sedan koppen av koriander och oregano på toppen. Täcka pannan tätt med folie och baka i ca 30 minuter, skedar panjuicer över fisken två eller tre gånger. Kall till ljummet. Ta bort bladet och blanda kvarvarande koriander med gröna peppar, tomat och gräslök. Strö över fisken och servera.

Pulsa kokosnöt, mandel, pistaschmandlar, russin, cashewnötter och jaggery eller annat socker i skålen av en matberedare utrustad med ett stålblad. Ta bort och lägg åt sidan. Ta 1 kopp (235 ml) vatten och 1 tesked saltet till koka i en liten kastrull. Rör i rismjöl med resterande 1 tsk Gå Ner I Vikt Snabbt Piller salt. Ta bort från värmen och blanda tills vattnet är helt absorberat. Sked rismjölblandningen i matprocessorn och puls tills den är grundligt blandad och tjock. Fyll en Gå Ner I Vikt Snabbt stor sautpanna med ca 1 tum vatten. Sätt en bambu ångkokare i pannan och rikta ångbåten med en fuktig pappershandduk. Låt vattnet koka över medelvärme. Fyll en liten skål med kallt vatten och fukt sedan dina händer i vattnet. Skruva upp en liten valnötstorlek av rismjöldeggen och bilda den i en platt skiva, bara mindre än din handflata. Lägg ca 1 matsked av fyllningen i mitten av skivan. Knippen stängs, antingen i en halvmåneform eller genom vikning av sidorna ovanpå fyllningen så att de möts i mitten. Räta ut sidorna med våta händer. Resultatet kommer att se lite ut som en dumpling. Upprepa med resterande deg och fyllning. Sätt dumplingsna i ångbåten, vilket ger utrymme mellan dem, eftersom de kommer att expandera. Täck och ånga i 10 minuter. Ta bort och servera varma.

Obs! Du kan ersätta haroset under påsken eller till och med hackad spårblandning för fyllningen. Om du inte har en bambu ångbåt, kan du använda en vanlig ångbåt eller något värmebeständigt med hål i botten för att ställa över det simmerande vattnet.

Recept utdragna från KING SOLOMON TABLE av Joan Nathan. Excerpted med tillstånd av Alfred A. Knopf, en division av Random House LLC. Ingen del av detta utdrag kan reproduceras eller återges utan skriftligt tillstånd från utgivaren.