Dennis Banks dödsrunal

Dennis Banks (AP Foto / Doug Dreyer File)

Dennis Banks, en grundare av den amerikanska indiska rörelsen och en ledare av 1973-sårknäbetet, har dött, meddelade hans familj måndagen. Han var 80. regeringar. soldater 1890 som lämnade uppskattningsvis 300 indianer döda. Besättarna höll federala agenter i sjön i 71 dagar.

Banker dog söndagskväll, hans familj skrev på sin Facebook-sida. Han hade utvecklat lunginflammation efter hjärtkirurgi, och hans familj sa att de hedrade sina önskningar om att inte bli på livsstöd. Dotter Arrow Banker berättade The Associated Press familjen skulle ha mer att säga efter ett familjemöte måndag.

Banker, vars Ojibwe-namn var Nowacumig, bodde nära staden Federal Dam på Leech Lake Reservation i norra Minnesota. Hans familj sa att när Banks tog sin sista andetag sångade son Minoh Banks honom fyra låtar för sin resa.

‘All den familj som var närvarande bad om honom och sa våra individuella farväl,’ sade familjen. ‘Sedan såg vi stolt honom AIM-låten som hans sista avstämning.’

Banker och andra AIM-ledare Russell Means ställde krav på avgifter som härrörde från den skadade knäbesättningen, men en domare kastade ut fallet. Bankerna spenderade emellertid 18 månader i fängelse på 1980-talet efter att ha dömts för uppror och anfall mot ett protest i Custer, South Dakota, tidigare 1973. Han undvikit åtal vid dessa avgifter i flera år, eftersom Kaliforniens regering Jerry Brown vägrade att utlämna honom , och Onondaga Nation i New York gav honom fristad.

Banker var en del av en grupp AIM-anhängare som återvände till Sårknä år 2003 för att markera 30-årsdagen av standoff, där två indianer dog. Bankerna hyllade dem som ‘krigare’ och förklarade det ‘en helgdag’. Han var också där 1998 för 25-årsdagen.

Han återvände till Leech Lake Reservation i slutet av 1990-talet och grundade ett företag som sålde vildris och lönnsirap, som handlade på sitt kända namn.

Under 2010 gick banker ihop med flera andra Ojibwe från Leech Lake och White Earth-banden som testade sina rättigheter enligt en 1855-konvention genom att ställa ut nät illegalt på Lake Bemidji en dag före Minnesota s säsongsöppnare.

Familjen Banks sade att begravningsarrangemang ännu slutfördes, men att han skulle begravas med traditionella tjänster i hans hemgemenskap av Leech Lake. Det här materialet får inte publiceras, sändas, omskrivas eller omfördelas.

Dennis Banks (AP Foto / Doug Dreyer File)